Nízky obsah histamínu vo vínach MOVINO

Milí priaznivci našich vín, častokrát od vás prichádzajú otázky na výšku histamínu v našich vínach. Práve preto sme sa rozhodli poslať vzorky na rozbor do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu. Odpoveď na to, ktoré sú to a čo to vlastne histamín je nájdete práve v tomto článku.

Histamín vizuál

Histamín je chemická zlúčenina nachádzajúca sa v niektorých bunkách v tele, ktorá spôsobuje mnoho alergických symptómov ako tečenie z nosa alebo kýchanie. Ak je osoba alergická na konkrétne látky, či už potraviny alebo prach, imunitný systém mylne verí, že táto zvyčajne neškodná látka je práve pre telo škodlivá. V snahe chrániť telo, spustí imunitný systém reťazovú reakciu, ktorá vyzve niektoré bunky tela k uvoľňovaniu histamínu a ďalších chemických látok do krvného riečišťa. Histamín potom dráždi oči, nos, hrdlo, pľúca, kožu alebo tráviaci trakt tým, že vyvoláva príznaky alergie.

Histamín je prirodzená látka. Nachádza sa nielen vo víne, ale aj v pive, syre, kyslej kapuste a iných potravinách. Má v organizme dôležitú funkciu pri imunite. Je nenahraditeľný pri stimulácii tvorby žalúdočnej kyseliny, aktivuje centrálny nervový systém a ovplyvňuje biele krvinky. Problém nastane, keď sa histamínu do organizmu uvoľní veľa alebo ho prijmete vo veľkom množstve a vaše telo si s ním nevie poradiť.

Vieme, že najdôležitejším procesom pri výrobe vína je fermentácia – teda kvasenie a postranným produktom kvasenia je okrem iných aj histamín. Za jeho nízku hodnotu vďačíme procesu výroby vína, ktorý začína už vo vinohrade. V procese výroby je to hlavne rýchle spracovanie hrozna, s najväčším dôrazom na čistotu a hygienu spracovania. Ďalej za jeho nízky obsah môže chladené, kontrolované, biologické kvasenie za použitia najvhodnejších kvasníc, ktoré majú dôležitú funkciu – premenia cukor na alkohol – aby sa netvorili takmer žiadne vedľajšie produkty, pri našom probléme teda hlavne histamín. To isté platí aj pri nesmierne dôležitom rozklade kyseliny – používajú sa len špeciálne vyšľachtené baktérie ako štartovacie kultúry pri jablčno-mliečnom kvasení. Tieto urobia svoju prácu – teda konverziu ostrej kyseliny jablčnej na mäkkú kyselinu mliečnu – opäť pri takmer žiadnej tvorbe vedľajších produktov, hlavne histaminu. Takouto výrobou je počas celého procesu sledovaný cieľ – zabezpečiť, aby histamínu vzniklo len minimálne množstvo, často nedetekovateľné laboratórnymi testami. 

Na rozbor histamínu boli odoslané z nášho portfólia nižšie uvedené vína. Vo všetkých vzorkách bol nameraný obsah histamínu pod hodnotou 0,25 mg/l čo znamená, že všetky vybrané vína môžeme označovať ako VÍNO S NÍZKYM OBSAHOM HISTAMÍNU.

 

Privat Exclusive Chardonnay, výber z hrozna 2021

Privat Exclusive Rulandské biele, výber z hrozna 2021

Privat Exclusive Rizling vlašský, neskorý zber 2020

Sonet Chardonnay 2021

Sonet Noria 2021

Sonet Sauvignon x Semillon 2021

 

Kúpte si teraz vaše obľúbené víno s 10% zľavou s použitím kódu "histamín" a s dopravou zdarma.