Ružové je trendy

O popularite ružových vín vo vinárskom svete svedčí aj údaj o jeho spotrebe, ktorá sa pohybuje okolo 2 240 miliónov litrov ročne, t.j. 9,4% percent svetovej spotreby. Najpopulárnejšie je vo francúzsku, kde sa skonzumuje za rok 762 miliónov litrov ružového vína. Na Slovensku je spotreba podstatne nižšia, ale má každoročne stúpajúcu tendenciu. Za rok sa vyrobí cca 1,8 miliónov litrov certifikovaných ružových vín rôzneho druhu, čo je asi 6 % z celkového množstva.

Z historického hľadiska sa ružové vína vyrábali ešte vo väčšej miere, ale boli to predovšetkým vína, ktoré vznikli miešaním bielych a modrých odrôd. Táto metóda v súčasnosti u nás nie je povolená. Od roku 1982 sa v našej oblasti, a vôbec v bývalom Československu, začali vyrábať, propagovať a na trh dodávať moderné ružové vína, a to konkrétne z pivnice v Čebovciach. Prvé ružové víno bolo  vyrobené z odrody Cabernet Sauvignon. „Bol som pri zrode toho vína a ešte si teraz pamätám tú krásnu prirodzenú arómu vína vyrobeného autochtónnymi kvasinkami, s miernym macerovaním a bez lisovania. Víno malo úspech a spomína sa medzi  najvydarenejšími vínami  toho obdobia  v celej republike.“ hovorí výrobný riaditeľ spoločnosti MOVINO Ing. Ondrej Celleng.

 

Čo očakávame od ružových vín?

Väčšina ľudí očakáva, aby boli svieže, aromatické s príťažlivou skôr jemnejšou farbou bez hnedých odtieňov.

 

Ako na to?

V súčasnosti pri výrobe ružových vín využíva naše vinárstvo nasledovný postup:

  • Zdravé a kvalitné hrozno
  • Zamedzenie oxidácie muštu
  • Macerácia podľa zrelosti hrozna niekoľko hodín pri 15°C
  • Odtiahnutie muštu bez lisovania
  • Stacionárne odkalenie
  • Kvasenie pri 14-15°C
  • Používanie kvasinky so silnou kinetikou
  • Dbať na skoré doplnenie nádob po kvasení
  • Skoro stáčať z kvasníc a dbať na to, aby sme zabránili jablčnomliečnej fermentácii

V prípade výroby zložitejšieho ružového vína, akým je napríklad Cabernet Sauvignon 2017 sa zameriavame na tieto body:

  • Dopestovať zdravé a prezreté hrozno, napríklad hrozno s cukornatosťou 26 °NM
  • Nemacerovať
  • Odtiahnuť mušt bez lisovania
  • Kvasiť pri teplote 14-15°C
  • Zastaviť kvasenie na cca 30-40 g zvyškového cukru
  • Výsledkom je ružové víno jahodovej chuti a vône, na ktorom si môžete pochutnávať ešte niekoľko rokov. Hlavne tí, ktorí majú radi ružové so zvyškovým cukrom vychladené na 9°

 

Tohtoročná horúca MOVINKA Alibernet rosé!

mvn vasen AliR 1024x1536px

Alibernet nie je práve typická odroda, z ktorej sa vyrába ružové víno. V minulosti bola táto odroda používaná ako farbiarka, ktorá si vyžaduje špeciálne postupy pri výrobe. Prečo sme si ju teda vybrali? Pre dnešnú dobu je typické, že ľudia hľadajú veci netypické, inak povedané niečo nové, čo nezapadá úplne do normálu. Okrem týchto dôvodov, boli v roku 2020 aj prozaickejšie dôvody na výrobu. Počas očakávania vyššej zrelosti modrých odrôd vstúpila neočakávane príroda svojim daždivým počasím do tohto procesu, a tak sme museli vymyslieť alternatívu, ktorou bola výroba ružového Alibernetu. Urobiť toto ružové víno bola pre nás výzva, ktorá vyšla na jednotku. Veď môžete posúdiť sami. V chuti a vo vôni sa prejavujú všetky znaky Cabernetu Sauvignon, podporené lesnými jahodami a malinami. Zvyškový cukor je v harmónii s výrazným odrodovým charakterom. Víno sa hodí k posedeniu na letných terasách, k širokej plejáde jemných úprav mäsitých a zeleninových jedál, či k ovocným dezertom. Odporúčame ho podávať dobre vychladené.

 

Šup sa do horúceho leta s našimi ružovými vínami.