DUNAJ

Červená slovenská odroda hrozna Dunaj bola vyšľachtená vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave pani Pospíšilovou. Vznikla z trojitého kríženia odrôd (Muškát bouchet x Modrý portugal) x Svätovavrinecké. Na jar pučí neskôr, avšak kvitne medzi prvými odrodami a aj bobule dozrievajú pomerne skoro, už koncom septembra, kedy sú už často krát ideálne podmienky na zber hrozna. Vďaka svojej nenáročnosti sa pestuje na rôznych vinohradníckych polohách. Je pomerne odolná voči jarným a zimným mrazom. V niektorých ročníkoch je náchylná na múčnatku a treba dávať pozor aj na prezretie, nakoľko má pomerne tenkú šupku a veľmi rýchlo ju môžu poškodiť rôzni škodcovia.

Náš vinohrad má veľmi vhodnú polohu vo vinohradníckej obci Čebovce na svahu s južnou expozíciou na hone Čebovská stráň Pod horou v nadmorskej výške 243 m.n.m. Vysádzali sme ho v roku 2017 a celková rozloha tejto odrody je 1,81 ha.

Víno z tejto odrody je plné, čokoládové s príjemnými tanínmi. Zrenie v klasických dubových sudoch znásobuje kvalitu a plnosť vína. Menej vhodné je dozrievanie v nových barikových sudoch, nakoľko víno stráca pôvodný ovocný charakter a jemnosť.

 

Odporúčame vyskúšať:

Vášeň Dunaj, výber vinára 2019

mvn vasen Dun 2019

 doprava-zdarma-novinka-4p3