Národný salón vín 2022

V tomto roku sa do Národného salónu vín dostali dve MOvína,

a to Noria 2021Rulandské biele, bobuľový výber 2021.

mvn2022_Na_rodny_ salo_n vi_n-v1-2000x2000px 

Vysadením odrody Noria v roku 2017 na ploche cca 2,5 ha sme chceli potvrdiť opodstatnenosť tejto novej odrody práve v našej vinohradníckej oblasti, nakoľko táto odroda bola vyšlachtená na bývalej stanici výskumného ústavu vinohradníckeho vo Veľkom Krtíši. Podľa registrácie je to kríženec Rizling rýnsky x Semillon. Novšie genetické výskumy hovoria o Tramíne miesto Semillonu. Nie je to podstatné, hlavné je že vyrobené víno z tejto odrody nám každý rok dáva veľmi pekné výsledky ocenené na rôznych súťažiach doma aj v zahraničí. Hrozno sme oberali 5.10.2021 s cukornatosťou 23° NM.  Odrodu pestujeme v našich najkrajších vinohradoch v obci Čebovce, na terasách umiestnených južne až juho západne v nadmorskej výške 220 m. Pôda ílovito hlinitá, s andezitovým podkladom.

Hrozno sme niekoľko hodín macerovali, odkalili a kvasili pri 15-17° C. Víno zrelo v nerezových nádobách. Nádherná ovocno-medová aróma s dlhou a výraznou chuťou je predispozíciou pre obľúbenosť a úspešnosť tohto vína.

 

Rulandské biele patrí medzi naše klasické úspešné odrody. Toto vína sa urodilo tiež v Čeboviach na hone Hecko, juhozápadná expozícia, vo výške 215 m n.m. Hrozno sme oberali 5.10.2021 s cukornatosťou 26° NM. Niektoré bobule už mali cibébový charakter a hrozno sme nechali macerovať cca 15 hod.. Chceli sme vyrobiť víno so zvyškovým cukrom tak sme kvasenie zastavili.

Víno obsahuje 39g/l cukru a 13% alkoholu. Je veľmi harmonické, extraktívne víno so znakmi botritídy.

 

Rozvoja vinohradníctva a vinárstva je našim hlavným cieľom, o ktorý sa už roky snažíme. Za každou fľašou vína je tímová práca, začínajúca vo vinohradoch a končiaca finalizáciou produktu, ako aj jeho distribúciou práve vám našim verným fanúšikom.

Ďakujeme všetkým našim zamestnancom za kus vynikajúco odvedenej roboty.

 

Obe vína dostupné s dopravou zdarma.

naKupovať