Rulandské biele alebo Pinot Blanc

Rulandské biele (Pinot Blanc) je genetickou mutáciou Rulandského šedého (Pinotu Gris), ktorý je klonom Rulandského modrého (Pinotu Noir). Všetky tri patria medzi najstaršie a najslávnejšie odrody. Rulandské biele sa vo francúzskom Alsasku pestuje už od 14. storočia. Pôvodne sa táto odroda volala Pinoc blanc Chardonnay, až  v roku 1874 ho v domovine, čiže Francúzsku, premenovali na Pinot blanc  (do vtedy sa Rulandské biele a Chardonnay, považovali za jednu odrodu).

 IMG_0732

V našich vinohradoch dávajú vždy kvalitu a nezaprú v sebe stálosť získanú stáročným vývojom a selekciou. Momentálne máme Rulandské biele vysadené v týchto lokalitách:

  • v Čebovciach – 4,86 ha
  • v Neninciach – 2,71 ha
  • v Stredné Plachtince – 3,98ha

Nachádza sa na najlepších polôh, chránených pred neskorými jarnými mrazmi, nakoľko v našich podmienkach pučí medzi prvými. Potrebuje dobrú polohu aj z pohľadu dozrievania hrozna, pretože sa z neho takmer vždy vyrába víno prívlastkové. Z hľadiska chorôb je dôležité, aby bolo vysadené na polohách vyšších a vzdušnejších, nakoľko je veľmi náchylné na múčnatku. Najnáchylnejšie spomedzi všetkých nami pestovaných odrôd. Keď odhliadnem na boj s múčnatkou, tak je to veľmi vďačná odroda, ktorá má veľmi dobrú rodivosť a tiež cukornatosť. V minulom roku dosiahla v Čebovciach cukornatosť 26 kg/hl. Možno spomenúť, že rez tejto odrody nie je problémový.

 

Vína vyrobené z tejto odrody sú plné, harmonické, bohato štruktúrované s príjemnými kyselinami.

Okrem tichých vín je to odroda výborná aj na výrobu sektov.

 

V ponuke aktuálne 5 rôznych a veľmi zaujímavých vín tejto odrody.

 

Pozrieť ponuku Rulandského bieleho