Hron a Noria práve v predaji!

O slovenských novošľachtencoch môžete za posledné roky toho mnoho počuť či čítať. Naše vinárstvo sa venuje už dlhšie roky pestovaniu odrody Devín, ktorá je u zákazníkov veľmi populárna. V posledných rokoch sa vysadili však aj ďalšie odrody ako Dunaj, Hron či Noria. Sme nesmierne radi, že nám úroda priala a môžeme v tomto roku uviesť na trh prvé vína z odrôd NoriaHron.

Obe odrody máme vysadené v našich najrozsiahlejších vinohradoch vo vinohradníckej obci Čebovce. Výsadba bola realizovaná v roku 2017. Odroda NORIA je vysadená na ploche 1,81 ha vinohradov. Odroda má historické korene v tejto oblasti, nakoľko bola vyšľachtená v bývalej Výskumnej stanici vo Veľkom Krtíši. Je veľmi náročná na stanovisko. Vyžaduje rovnako kvalitné pôdy ako Rizling rýnsky. Dôležitá je svahovitá poloha s južnou expozíciou. Pre pestovanie sú nevhodné pôdy suché a menej kvalitné. Veľmi vhodné sú pôdy výživné, vododržné, hlinito-piesočnaté. A práve v Čebovciach , kde je táto odroda vysadená spĺňa hon Terasy rizling tieto náročné podmienky.

O pôvode odrody sa vedú mnohé spory, ale podľa všetkého bola vyšľachtená z odrôd Rizling rýnsky x Semillon. Analýzou DNA sa v poslednej dobe hovorí, že je to kríženec Ezerjo x Tramín červený. Je to otázka ďalších výskumov, aj keď v našich podmienkach sa prejavujú vo víne tóny odrody Tramín. Rok 2019 nám priniesol prvú úrodu a prvé víno z tejto odrody. Podmienky na pestovanie sú vynikajúce. Dosiahli sme tak kvalitné a zdravé hrozna, o čom svedčí aj kvalita a výnimočnosť tohto vína, ktoré získalo zlatú medailu na súťaži AWC Vienna 2020.

Noria 2019 má iskrivú žlto-zelenú farbu. Výrazná odrodová aróma je plná kvetov, čerstvého citrusového ovocia. Chuť vína je plná, lahodná a čistá. Snúbia sa v nej kvetiny, vinohradnícke broskyne a v dochuti sa prejavujú medové tóny. Tieto krásne vnemy sú uložené na pevnom kyselinkovom základe. Vynikajúco sa hodí k jemným úpravám hydinového mäsa či šalátom. Teplota podávania 10 – 12 °C.

Na ploche 2,51 ha je vysadená odroda HRON z plejády modrých „riečnych“ odrôd, ktorú vyšľachtila pani Pospíšilová. Vznikla krížením odrôd Castets x Abouriou noir.  Vďaka dobrej polohe výsadby tejto odrody sa nám v roku 2019 podarilo vypestovať prvé, veľmi kvalitné a šťavnaté hrozná, z ktorých môžete ochutnať vynikajúce víno. Pre vína z tejto odrody je charakteristický dlhší proces zrenia, nakoľko mladé ročníky sú dosť divoké.

Hron 2019 má sýtu bordovú farbu. V aromatike prevládajú tóny čiernych ríbezlí a černíc, štipka papriky, feniklu a závan korenia. Chuť vína je mohutná, cítime sladkú ovocnosť, korenitosť  a harmonickú štruktúru kyselín a tanínov. Je elegantným pitím. Odporúčame podávať k rôznym úpravám  mäsa vodnej hydiny, k pečenému bravčovému mäsu, či zrelým syrom. Teplota podávania 14-16°C.

Obe vína vám ponúkajú možnosť zakúsiť nové degustačné zážitky.