Ako správne otvárať sekt?

Sekty majú stále väčšiu a väčšiu prizeň u vás, našich zákazníkov. Prečítajte si ako otvoriť sekt, aby nevyšla žiadna kvapka "na zmar" a aby ste si ho vychutnali v plnej kráse.

web_sekt 

Prečo je dôležitá teplota sektu?

Všeobecne šumivé a perlivé vína obsahujú plyn - oxid uhličitý (CO2), ktorý podľa typu vína pochádza z prírodnej fermentácie alebo je ním víno sýtené. Pretlak vo fľaši môže byť okolo 2 až 4 barov. Teplota veľmi ovplyvňuje rozpustenie CO2 vo víne. Preto čím je nižšia teplota, tým lepšie je CO2 rozpustený vo víne a pri zmene tlaku medzi fľašou a vonkajšou atmosférou sa znižuje možnosť vyšumenia pri otvorení fľaše. Pre šumivé vína sa odporúča teplota podávania 5 až 8 °C.

Ako správne schladiť sekt?

Veľké zmeny teplôt sektu nevyhovujú. Preto odporúčame včasné a postupné schladenie v chladničke. Pokiaľ to čas neumožňuje, je možné dať  sekt na krátku dobu do mrazničky, poprípade schladiť v nádobe s kockami ľadu, ktoré posypeme kuchynskou soľou.

Otváranie sektu, ako na to?

Pri otváraní si fľašu nakloníme pod uhoľ 30°, pričom pod týmto uhlom tlak vo fľaši smeruje na steny fľaše a pri otváraní sa znižuje možnosť vyšumenia.

Pomocou pláteného obrúska si chytíme hrdlo fľaše. Obrúsok nám slúži k lepšiemu uvoľneniu zátky, tak že sa neprešmykuje pri otváraní a slúži k zachyteniu vína. Uvoľníme a odstránime agrafu. Palcom si pridržiavame zátku, aby nedošlo k jej uvoľneniu pod vplyvom tlaku. Otváranie robíme miernym otáčavým a kmitajúcim pohybom fľaše. Vytvárame mierny protitlak na fľašu, aby nedošlo k jej prudkému otvoreniu, ktoré je sprevádzané slabým zasyčaním alebo miernym typickým zvukovým efektom otvorenia sektu.

Nalievanie sektu do pohára?

Pohár na sekt volíme typ tulipán alebo flauta. Pri nalievaní si pohár nakloníme približne pod uhoľ 30° a sekt nalievame na steny pohára. Tým znižujeme vyšumenie sektu z pohára, stratu bubliniek a aromatických látok.

Kedy si otvoriť sekt?

Sekt je víno, ktoré sa bezpochyby spája s rôznymi výnimočnými príležitosťami. "Môj názor je, že sekt nepotrebuje príležitosť, dôležité je si ho vychutnať v každom okamihu." hovorí Katka, technologička vinárstva.

 

 

Videonávod nájdete tu i_stiahnutie

 

Do konca februára 2021 si môžete kúpiť náš Grand Sekt Pinot³

za zvýhodnenú cenu s dopravou zdarma.

mvn grand SektPin 1024x1536px

 

Na zdravie!