Aký bol rok 2020?


Tento rok začal suchou jarou, pokračoval miernym no dlhým letom a pomerne mokrým októbrom. Ako sa prejavilo počasie na jednotlivých odrodách rastúcich v našich vinohradoch nám prezradil náš výrobný riaditeľ Ing. Ondrej Celleng: „Život prináša aj pozitíva aj negatíva, straty a nálezy idú ruka v ruke. Viac zrážok nám v niektorých aspektoch pomáha v inom škodí. V celku môžeme konštatovať, že čo sa týka množstva sme dosiahli rekordnú úrodu. Škoda, že záver oberačky nevyšiel podľa našich predstáv a 15 daždivých októbrových a novembrových dní nedovolilo nechať hrozno na koreni do optimálnej zrelosti. Rok 2020 bude aj rokom historicky najdlhšej oberačky, keď posledné hrozno sme obrali 16. novembra. Napriek veľkým výkyvom počasia očakávame kvalitné  tohtoročné vína. Vyzdvihol by som odrody ako: Müller Thurgau, Rulandské biele a šedé, Tramín červený, Devín, Rizling vlašský. Tento rok, aj kvôli počasiu, sme vyrobili viac ružových vín, ktoré vždy majú stúpajúci trend v obľúbenosti u našich zákazníkoch. Z červených vín očakávame pekné vyrovnané vína. Vyniknúť by mohli odrody Dunaj, Hron , Rulandské modré a Cabernet Sauvignon. Pri zbere nám veľmi pomohol kombajn, ktorý pracoval veľmi intenzívne a kvalitne. Škoda, že kvôli počasiu sme ho mohli použiť dosť obmedzene.“

grand-sekt_600x600px

 

V roku 2020 sme uviedli na trh vína, ktoré sú nasýtené oxidom uhličitým, či už vlastným alebo dodaným, a to veľmi  úspešný a kvalitný sekt, vyrobený tradičnou metódou  Pinot na 3 z odrôd Rulandské biele, Rulandské modré a Rulandské šedé. Veľký úspech získali aj sýtené perlivé vína Frizzante bieleružové.

Paráda VZ_maly

Ďalšou novinkou je kolekcia vín Paráda. Tradícia v znamení folklóru, ktorý vďaka etikete zdobenou novohradskou čipkou charakterizuje víno, pochádzajúce z tejto oblasti. Vína sú balené v tzv. Rosé fľašiach, ktoré sú pre túto oblasť typické. Navrhnuté boli v roku 1977 v JRD Nenince a následne vyrobené v Nemšovej. Keďže sa do nich plnilo prvé slovenské ružové víno, dostali názov Rosé. Po zániku družstva sme patent na fľašu, vinohrady a pivnicu Čebovce odkúpili. V tejto kolekcii nájdete biele, ružové aj červené vína charakteristické svojou tradične skvelou chuťou s ovocným nádychom.